Boek Baren

Het intieme proces

Baren is tegelijkertijd pijnlijk en heilig. Een cruciaal moment dat speciale nabijheid verlangt...

Boek van Betekenis Baren

Wensen zijn voorgevoelens van de mogelijkheden die in ons liggen

Goethe

Ja, ik wil!

De conceptie heeft al plaatsgevonden. Het idee heeft zich al in jou genesteld. De gedachte alleen al zet je hart in vuur en vlam. En toch kom je niet verder dan losse flarden tekst. Binnen in je ervaar je een gevecht tussen het verlangen om daadwerkelijk te gaan schrijven en de angst voor alles wat daarbij komt kijken. Al enige tijd voel je je in die spagaat staan, niet in staat om in beweging te komen. En de kritische gedachten die je daarbij hebt, zijn ook niet echt helpend. De poort naar de creatieve stroom lijkt gesloten. Wat nodig is, en dat is nu het enige, dat je innerlijk ja tegen het boek gaat zeggen.

Geboortekanaal zijn

Jouw ziel weet dat jij als enige dit verhaal de wereld in kan brengen. Het schrijven voelt als een innerlijke opdracht. En die klop op jouw deur wordt steeds luider. Je hebt het al op je netvlies, ook al zie je nog niet in detail waar het over mag gaan. Je hebt ook niet voor niets plezier in schrijven. Het is een dieper weten dat jij het geboortekanaal voor een verhaal bent en een boodschap van betekenis mag baren. Laat de schrijver in jezelf geboren worden.

Een innerlijke reis

Schrijven is een intiem gebeuren. Het vraagt je om je te durven openen voor dat wat geschreven wil worden. Vaak voelt dat heel kwetsbaar. Je weet dat bij het schrijven van dit boek je diepste zieleroerselen zullen worden aangeraakt, en je blootgeven is mega spannend. Een echte heldenreis, of eigenlijk een heldinnenreis want het speelt zich niet in de buitenwereld af, maar in de binnenwereld.  Het verhaal komt tot je vanuit de diepte van jouw vrouwelijke energie: je sensitiviteit, je intuïtie en je verbeeldingskracht. Of je nu man of vrouw bent. Je opent je voor de hogere wijsheid. Het vraagt moed om die eerste stap te zetten en ‘op weg te gaan.’ Als een ware sprong in het diepe. 

Persoonlijke ontwikkelingsweg

Creëren is ont-wikkelen, het afwikkelen van alles wat ervoor zit. Het beeld van de beeldhouwer zit al in de steen besloten. Hij mag hem zichtbaar maken. Zo ook bij jou: de potentie en het verhaal zit deep down al in je. Je hebt alleen de schrijver in jezelf ‘vrij te maken’. Praktisch, door misschien meer over bepaalde schrijfvaardigheden te leren, of mentaal-emotioneel door zelfvertrouwen te leren houden. Ook dat writer’s block ga je tegenkomen; dat hoort bij het creatieve proces. Of energetisch: hoe kun je het intuïtieve kanaal open blijven houden? Weet dat je een ontwikkelingsweg inslaat. Parallel aan het creatieproces loopt een krachtig persoonlijk transformatieproces. 

Jouw eigen signatuur

En dan zit je lekker in de flow van jouw creatie. Als vanzelf kom je bij jouw eigenheid van schrijven. Je ritme, je plek, je rituelen en je inspiratiebronnen, maar ook je stijl, je klankkleur en de woorden die erbij passen. Vanuit jouw schrijvers-DNA ontdek je al doende je eigen signatuur. Wat een feestje is dat. Natuurlijk helpt een heldere structuur en opbouw, goed Nederlands en een juiste spanningsboog in het verhaal. En toch het is de eigenheid van de schrijver die vuurkracht aan een boek geeft. De eigenheid van de schrijver maakt het boek onweerstaanbaar en magnetisch: de lezer wil het in één ruk uitlezen. Passie gecombineerd met authenticiteit komt direct binnen bij mensen. En dat is wat je uiteindelijk beoogt: mensen raken!

Tomeloze toewijding

Jouw inzet en toewijding, gevoed door je innerlijke drive, zorgt dat je daadwerkelijk bij het einde aanbelandt. Door-door-door: schrijven is ook gewoon een ambacht. Elke dag een stukje verder komen, en soms weer hele stukken schrappen. Met hink-stap-sprong werk je je door je manuscript heen. Jouw kindje groeit gestaag. Net als in een zwangerschap ben je je bewust van deze bijzondere fase en je verheugt je op wat de geboorte zal brengen. Soms echter voel je je misselijk en twijfel je of je wel die goede moeder of vader zult zijn. Zeker als de datum van bevallen nadert. Echt een punt achter het manuscript durven zetten is zeker voor de perfectionist een uitdaging.

Missie volbracht

Een boek schrijven is een ware bevalling. Net als bij het baren van een kind komt er hoe dan ook een moment waarop je er klaar voor bent. Voor je het weet zit je dan midden in de barensweeën. Tekstredacteur, vormgever, uitgever, het hele ziekenhuis kijkt mee. De tekst waar je maandenlang in alle intimiteit aan gewerkt hebt, ziet het daglicht. En hoe! Trots op je resultaat mag de hele wereld de pasgeborene zien. De betekenis die jij met je woorden de wereld instuurt, kan zijn werk gaan doen. Zo komt na vele omzwervingen de reis dan ten einde en komt de heldin weer terug. Je boek maakt de wereld een stukje mooier en jij bent thuisgekomen bij jezelf: missie volbracht.

Verloskunde

In de bedding van een verloskundige voelt een bevalling geborgen. Haar kennis, kunde, ervaring en aanmoediging maken dat je je kunt overgeven aan de flow. Je hoeft even nergens op te letten. Het volhouden is al zwaar genoeg. Op sommige momenten weet je het even niet meer. Zo gaat het ook bij het schrijven van een boek. Dat hoort allemaal bij het creatieve proces. Als geen ander zal ik je stimuleren en richting einddoel loodsen. Ik sta nabijheid naast je. Als je voor mij als ‘verloskundige’ kiest,  ga je ook een ontwikkeling in. Ik geef je directe en eerlijke feedback; moeilijke stukken gaan we niet uit de weg. Het komt jou én het boek ten goede. We gaan voor de hoogste kwaliteit.

Bekijk aanbod

Ergens moet je iets in trilling brengen
Dat is hoe elk nieuw verhaal begint

Anoniem